VERSENYSZABÁLYZAT
BRILLANTE – 2023
Hungarian Spirits Award
Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny
A verseny kiírója, rendezője: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. Versenyigazgató: Lovassy György, Adamik Anikó
- A verseny célja:
∙ a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése
∙ a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése
∙ a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok értékelése, minőség javítása, a termelők saját eredményeinek közlésén keresztül
∙ a minőségi pálinkát főző kereskedelmi főzdék, a bérfőzetők, és a magánfőzők munkájának szakmai elismerése
∙ egy kiemelt társadalmi esemény létrehozása, amely a pálinkás társadalmat kívánja összefogni, és támogatni emberi kapcsolatok és szakmai tapasztalok révén
- A verseny meghirdetésének köre:
∙ határon innen és határon túli kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők
III. A verseny lebonyolítása:
Jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
- Versenykiírás:
A verseny kiírója köteles 2023. február 14-ig a Versenyszabályzatot közzétenni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon.
- Nevezési időszak:
∙ 2023. február 13. (hétfő) és 2023. április 14. (péntek) 18.00 óra között
- Nevezés:
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Brillante – 2023 menüpontban történő regisztrációval lehet.
Nevezési minta:
Kereskedelmi főzdék 3×0,35 vagy 2×0,5 liter, bérfőzető és magánfőző kategóriában fajtáként minimum 1×0,35 liter versenymintát kell beküldeniük. Amennyiben aranyérmes lesz az indított tétel, és részt kíván venni az ünnepélyes eredményhirdetés gálán, abban az esetben kiírónak joga van a beküldött mintán túl még egy 0,35 l-es üveget bekérnie. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat.
A beküldött mintán fel kell tüntetni a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben ágyas, vagy hordóban érlelt termékről van szó, ennek megnevezését. A verseny kiírója a benevezett termékeket joga van rendezvényen megjeleníteni, kóstoltatni közönség számára, így javasolt annak reprezentációra alkalmas kiszerelésben beküldeni.
A beküldött mintát a törvényi előírásoknak megfelelően származási igazolással, vagy annak másolatával együtt kérjük beküldeni.
A versenytételeket a következő címekre kell eljuttatni:
- Személyesen, futárszolgálattal vagy postai úton:
Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.
5600 Békéscsaba, Szarvasi út 79. (Kápolna utca és Szarvasi út sarkán, a Bora Italkereskedés emeleten található szervezőiroda)
- Személyesen:
Adamik Anikó
Tel.: +36 20 222-11-65 (telefonon előre egyeztetett időpont és helyszín) 2481 Velence
8154 Polgárdi
Beérkezési határidő: 2022. április 14. péntek 18.00 óra
Nevezési díjak:
„A1” Kereskedelmi főzdék:
1-4 minta: 5.000 Ft+áfa vagy 20 EUR mintánként
5-9 minta: 4.500 Ft+áfa vagy 18 EUR/ mintánként
10 minta felett: 3.500 Ft+áfa vagy 14 EUR/ mintánként.
„B1” Bérfőzetők és „B2” Magánfőzők kategóriában:
1-4 minta: bruttó 5.000 Ft vagy 15 EUR/ mintánként
5-9 minta: bruttó 4.500 Ft vagy 14 EUR/ mintáként
10 minta felett: bruttó 3.500 Ft vagy 11 EUR/ mintánként.
A nevezési díj befizetése feljogosítja a nevezőt a versenyben való részvételre. Az eredményhirdetéssel egybekötött állófogadáson és pálinkakóstolón való részvételnek kiegészítő részvételi díja van, melyet a rendezvény előtti regisztráció alkalmával lehet befizetni.
Befizetés: legkésőbb a minta átadásával együtt készpénzzel, illetve előzetesen átutalással a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. K&H Bank Zrt.-nél vezetett 10402609- 50526686-90901029 számú bankszámlájára. Kérjük a közleményben feltüntetni: nevező neve + nevezési díj. Számlát a nevezési díj beérkezése után állít ki a szervező.
VII. A versenyben való részvétel feltételei:
– elektronikus regisztráció a nevezési lap hiánytalan és pontos kitöltése az elektronikus felületen vagy hagyományos módon személyesen, illetve telefonon előre egyeztetett időpontban.
– a szükséges származási igazolások csatolása/feltöltése
– a nevezési díj befizetése a határidőig
– a minták beérkezése a határidőig
Magyarországról érkező nevezések esetén a versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. ( Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési felület teljes körű kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
„A1” Kereskedelmi célú főzdék:
Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka
törvényben pálinkának minősülő készítményekkel illetve megfelelő engedély megléte esetén egyéb párlatokkal lehet. A nevezett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.
– Kereskedelmi célú főzde: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmánnyal (EKO) és zárjeggyel igazolja.
„B1” Bérfőzetők és „B2” Magánfőzők:
Nevezni a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3-4. és a 19-21. pontjában foglaltaknak megfelelően a 110/2008/EK rendeletben gyümölcspárlatnak minősülő készítményekkel lehet.
A gyümölcspárlatok eredetét törvényesen igazolni kell.
„B1” Bérfőzetők/Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal/ „B2” Magánfőzők/ a vonatkozó jogszabályok szerint/
- előtt előállított párlat esetén a jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal, illetve a 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzetőnek benyújtania. 2016-tól előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni.
A felsorolt okmányok másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
A „B1” Bérfőzetők és „B2” Magánfőzők kategóriában indulók a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a magyarországi nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
„Bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot”
„Bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat.”
„Magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása.”
„Magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztilláló berendezéssel rendelkezik.”
„Párlat: a – nyers párlat kivételével – 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, – a calvados kivételével – 2208 90 71 KN- kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és a 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat. „
Külföldi nevezések esetén:
Külföldi nevezők esetében a Jöt. rendelkezéseit alapul véve más Európai Unió tagállami szeszfőzdék, adóraktárak tagállami kereskedők szabadforgalomba bocsátott párlattal nevezhetnek, amit egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a verseny szervezőjének. Harmadik ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a nevezett párlatot, amelyet a vámkezelésről kiállított okmány igazol. A gazdálkodók által párlatversenyre nevezett minta nem kereskedelmi áruként (árumintaként) behozott terméknek minősül, amelyre a Jöt. 73. § (2) b) pontja alapján nem kell zárjegyet felhelyezni. A tagállami magánszemélyek esetében a 92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély a versenyszabályzat elfogadásával nyilatkozik arról, hogy mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, és az általa az ottani jogszabály szerinti származási igazolást kell mellékelje a nevezéshez.
A fent megnevezett kategóriáknak nem megfelelő nevezők mintái, valamint nem megfelelő termékek nevezéskor elutasításra kerülnek! Az esetleg már átutalt nevezési díjak a banki költségek levonása után visszafizetésre kerülnek.
Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2023. április 21-22. (péntek-szombat) Helyszín: Panoráma Hotel – Étterem, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 84.
Kérdéseikkel kapcsolatban keressék Adamik Anikó a +36/20/222 11 65-es telefonszámon vagy az aniko.adamik@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen.
Eredményhirdetés időpontja és helye:
– 2023. május 27. szombat 14.00 óra
– Gyula, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárny – Az ünnepélyes eredményhirdetésen való részvétel előzetes regisztrációhoz és részvételi díjhoz kötött, melyre a díjazottak értesítése után nyílik lehetőség
VIII. A minták átvétele, szortimentbe tétele:
A verseny teljes menete számítógépes rendszerre épülve bonyolódik le, gyakorlatilag kizárva a
szubjektív elemeket.
A kiíró székházában a beérkezett mintákat nyilvántartásba veszik, illetve azonosítják az elektronikus nevezési lapon feltüntetett adatokkal, a szortimentbe tétel helyességével. Mindegyiket titkosított azonosító kódszámmal látja el a számítógépes rendszer. Ez a szám a beérkezési sorrend szerint rögzíti a mintákat. A palackokra ráragasztják ezt a számot. Ellenőrzik, hogy a tételek megfelelnek-e a kiírás feltételeinek, stb., és szükség esetén felveszik a kapcsolatot a beküldővel az esetleges hibás, nem egyértelmű adatok helyesbítése, tisztázása érdekében. A regisztráció lezárása után a rendszer kóstolási sorrendbe állítja a mintákat, ezután minden minta megkapja a kóstolási sorszámát. Összegyűjtik a bizonylatokat és a nevezési díjakat.
- A szakértői zsűri bírálatának menete és módja:
A zsűri tagjai nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül kerülnek ki a versenyigazgató felkérése alapján. A zsűrizésben csak azon személyek vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, megfelelő kondícióban vannak. A bíráló személyt orvosi vizsgálatra kötelezheti a verseny kiírója. A bírálók az érzékszervi zsűrizés napján egészségesen kötelesek megjelenni (munkaképesen és cselekvőképesen). A bíráló felső légúti hurut, allergiás rhinitis, egyéb akut és idült érzékszervi megbetegedése esetén, amely során romlik a szaglás, ízlelés, nem vehet részt a zsűrizésben.
A zsűribe való bekerülés feltételei: az igazolt bírálói tapasztalat, korábbi elismert versenyeken való bírálói tapasztalat, korábbi bírálói képzésen sikeres vizsga.
Az érzékszervi zsűri tagjait a verseny főszervezője hívja meg, a versenyigazgató írásos javaslatának ismeretében.
A bírálat menete:
A bírálatban résztvevő zsűritagok a minták előkészítésében nem vehetnek részt, a mintákról csak a zsűrizés alatt rendelkezésükre bocsátott alábbi információkkal rendelkezhetnek:
– minta megnevezése (korlátozva a gyümölcs fajára, releváns esetben fajtára) – alkoholtartalom kategóriája (<48% V/V vagy >=48% V/V )
– gyümölcsfajta, ágyas vagy nem, strong vagy nem,
– hordóban érlelt vagy nem,
– verseny sorszáma
A minták a bírálóktól teljesen elkülönített teremben vannak sorrendbe téve, a titkosság betartása érdekében. Oda a bírálatban résztvevő személy a bírálat előtt és közben nem mehet be! Erről a szervező gondoskodik, és a versenyigazgató felügyeli.
A versenyigazgató köteles ellenőrizni a személyi feltételeket, valamint azt is, hogy az előkészítő helyiség, a bírálóhelyiség, továbbá a felhasználásra kerülő eszközök megfelelnek-e az előírt követelményeknek. Ha nem, akkor felfüggeszti a bírálatot.
A számítógépes adatbázisra építve, a versenyigazgató ütemezésére kapják meg a tételeket a bírálók. A verseny menete kizárja, hogy egy zsűritag általa készített, vagy érdekeltségi körébe tartozó termékmintát kapjon bírálatra.
Minden mintát egyszerre 5 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Ha az 5-ből 4 ember véleménye megegyezik – azaz van bizottsági konszenzus, ami legalább 2 gyorskóstoló értékelésével, akkor a minta értékelése befejeződött. Amennyiben nagyobb az eltérés, a minta a csúcs zsűrihez kerül, ahol újabb 2 fő értékeli. A döntést a csúcs zsűri hozza meg.
A zsűri a mintákat 100 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a termékről. A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan a zsűritagok által, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence verseny részére kidolgozott egyedi számítógépes szoftver segítségével történik.
A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.
Bírálólap:
Az értékelés az Ongai Kulturális Egyesület által kidolgozott 100 pontos bírálati rendszerben történik, ahol az eddigi fő bírálati szempontok alkategóriákra vannak osztva, melyek eltérő nagyságú pontszámokkal jelzik a pálinka/párlat adott „rész-funkcionális” értékét. Ezek a következők:
- Illatolás (szaglás)
technológiai tisztaság
intenzitás
gyümölcskarakter
tartósság (szárazpróba)
- Ízlelés (zamat)
technológiai tisztaság
intenzitás, tartósság
gyümölcskarakter
szájérzet
III. Harmónia (komplexitás)
A pontozás során csak egész pontszám adható.
Éremhatárok:
∙ Arany (kiváló) 89 – 100 pont között
∙ Ezüst (kiemelkedő) 79 – 88 pont
∙ Bronz (jó, átlagos) 69 – 78 pont
∙ Kisebb hibák 58 – 68 pont
∙ Hibás 57 pont alatt
Egyéb feltételek:
Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásban, előkészítésében, felszolgálásban közreműködik, nem lehet a szak-, illetve a csúcs zsűri tagja.
A bírálat ütemét és a zsűrik beosztását, a szüneteket a versenyigazgató határozza meg és követi figyelemmel.
A versenyigazgató a zsűrit szükség szerint átrendezheti, a verseny ütemén változtathat.
Szükség esetén az érintett bizottsági tagot a versenyigazgató pihenteti, esetleg mentesíti a további bírálat alól.
A versenyigazgatónak nincs jogköre felülbírálnia a zsűrik vagy a csúcs zsűri pontozását.
Az aranyérmes mintákból kategóriánként az 5 legmagasabb pontszámot elérő vesz részt a győztes – Champion illetve Kategóriagyőztes – tételek kiválasztásában. A kiválasztás azon bírálók véleménye alapján történik, akik nem neveztek a versenyen, illetve nem tartoznak egyetlen párlat érdekeltségi körébe. Névtelen, elektronikus szavazással történik a verseny végén.
Szavazategyenlőség esetén új szavazást kell végezni a 2 legtöbb szavazatot kapott termékre. Ha ez után is megegyezik a szavazatok száma, akkor a versenyigazgató páratlan számú bírálóból álló csoportot állít fel és megismétli a szavazást.
A csúcs- és szakmai zsűri tagjait napi díj, szállás, teljes ellátás illeti meg.
A verseny lezárásig minden adatgazda köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!
Nyilatkozni a versenyről, az eredményekről csak a kiíró engedélyével lehet.
- A Versenyigazgató további feladatai:
∙ A verseny szakmai irányítása, tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
∙ A zsűri létszámának meghatározása.
∙ A mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
∙ Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
∙ Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
∙ A verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető. ∙ A végső eredmények hitelesítése.
∙ A versenyben résztvevő termékek anonimitása megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.
- A versenyre benevezett párlatok/pálinkák minősítése:
Minősítések, érmek, oklevelek:
Bronz
Ezüst
Arany
Champion / Kategóriagyőztes
Azokból a kategóriákból lesz választva, amelyeket a kiírt fő kategóriákon belül a nevezett mintaszámok alapján a versenyigazgató javaslatára a szervező meghatároz. A kiíró valamennyi benevezett mintánál, nevezőnél ellenőrizheti a tétel nagyságot, a minőség azonosságát és származását. Amennyiben eltérést talál a nevezésben megadott adatokhoz képest, jogában áll a díjat nyilvánosan visszavonni és a visszavonás okát is nyilvánosságra hozhatja.
Fődíjak:
„A” kategória
▪ Legjobb Kereskedelmi Pálinka
a Champion díjas – ha ilyen nem lenne, akkor az aranyérmesek közül a legmagasabb pontszámot elértek közül elektronikus névtelen szavazással, egyszerű többséggel. ▪ Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde (lsd. lentebb)
„B” katergória
⬥ Legjobb Bérfőzetett Párlat
a Kategóriagyőztes bérfőzetett párlatokból – ha ilyen nem lenne, akkor az aranyérmesek közül a legmagasabb pontszámot elértek közül elektronikus névtelen szavazással, egyszerű többséggel.
⬥ Legeredményesebb Bérfőzető (lsd. lentebb)
⬥ Legeredményesebb Bérfőzde
⬥ Legjobb Magánfőzött Párlat
a Champion díjas magánfőzött párlatokból – ha ilyen nem lenne, akkor az aranyérmesek közül a legmagasabb pontszámot elértek közül elektronikus névtelen szavazással, egyszerű többséggel.
⬥ Legeredményesebb Magánfőző (lsd. lentebb)
⬥ Az év meggy pálinkája/párlata
A fődíjak (Legjobb Kereskedelmi Főzde, Bérfőzde, Legjobb Magánfőző) pontszámítása:
Minden versenyző 6 termékkel vehet részt a fődíjak közül a Legjobb Kereskedelmi Főzde, Legjobb Bérfőzető, és Legjobb Magánfőző címért. A nevezők tetszés szerinti mintaszámmal nevezhetnek, de csak az alábbi kategóriákban egy-egy, a legnagyobb pontszámot kapott termékük vehet részt.
∙ Kajszibarack
∙ Szilva
∙ Almatermésűek termékcsoport
∙ Szőlő- és törkölypálinka termékcsoport
∙ Bogyós és vadon termő gyümölcsök
∙ Fenti kategórián kívüli bármely kategóriában benevezett termék
A pontszámítás alapja, a zsűri értékelése szerinti pontszámok. A számítás módja, a megadott hat kategóriában szereplő kategóriánként 1, a legnagyobb pontszámú termékek összege adja a végső verseny pontszámot. A legtöbb pontot szerző Kereskedelmi főzde, Bérfőzető, vagy Magánfőző nyeri el a címet. Pontegyenlőség esetén az a termelő nyeri el a címet, akinek több terméke érte el a Champion díjat.
Ezen kívül kihirdetésre kerül a Legeredményesebb Bérfőzde cím is.
A szervezők fenntartják a jogot egyéb különdíjak kiadására a fent említett díjakon felül más szervezetek felkérése esetén.
A 2023-es évben is lehetőség lesz arany-,
ezüst-, bronz- és champion és fődíjas
éremcímkék rendelésére. Erről részletes
tájékoztatást az eredményhirdetést követően
fog küldeni a verseny kiírója.
XII. A verseny nyilvánossága:
A kiíró törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást
élvezze. A szakmai zsűrizést úgy szervezi meg, hogy azt bárki megtekinthesse, de nem zavarhatja a bírálók munkáját!
Az eredményhirdetésre 2023. május 27-én kerül sor Gyulán, ünnepélyes díjátadó keretében, a lehető legnagyobb sajtónyilvánossággal. A díjátadón lehetőség kívánunk biztosítani az aranyérmes termékek megismerésére, szakmai tapasztalatcserére.
Mindazonáltal célszerű az egységes véleménynyilvánítás céljából a következőket leszögezni:
Az egész versenyről hivatalos tájékoztatást csak a kiíró adhat. A verseny szakmai kérdéseiről pedig a versenyigazgató, de csak az eredmény kihirdetését követően.
A versenyről, vagy annak lebonyolításáról egyéb résztvevők, vagy érintettek csak az általuk képviselt gazdasági, állami vagy társadalmi egység nevében nyilatkozhatnak, a versenyszabályzat előírásainak betartása mellett.
A versenyre nevezők, a mintájuk beadásával tudomásul veszik, hogy a versenyen elért pontszámukkal, eredményükkel szemben reklamációnak nincs helye.
A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg.