Nemzeti Összetartozás Pálinkája

A 2018-as fesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottunk egy új kezdeményezést, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amelyet a 2024-es esztendőben is folytatni szeretnénk. Az elmúlt években többek között Orbán Viktor miniszterelnök Úr és Áder János volt köztársasági elnök Úr is köszönőlevélben emelte ki figyelmességünket, amelyet az anyaországbeli és a határon túli magyarság összetartozásáért teszünk.

Kettős célt tűztünk magunk elé: egyrészt szerettük volna hangsúlyosabbá tenni a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát, másrészt pedig a „magyarok pálinkája” segítségével hozzá kívántunk járulni nemzeti összetartozásunk erősítéséhez is. Az eddigi visszajelzések alapján kijelenthetjük, közel kerültünk e célok eléréséhez.

A 2018-as évben szűk körben, mintegy 30 fős társaságban zajlott az esemény a Gyulai Pálinka Manufaktúrában, és barackpálinkák házasítására került sor. A 2019-ben a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Kápolnájában került sor a ceremóniára, mintegy 200 fő részvételével, és a szilvapálinkák kerültek a középpontba. A 2020-as évet a koronavírus járvány beárnyékolta, a Gyulai Pálinkafesztivál elmaradt és a járványügyi helyzet miatt csak pár fő részvételével történt meg az összeöntés. 2021-ben és ’22-ben és ’23-ban már újra együtt, egy-egy igazán szép eseményen történt meg az összeöntés.

A palackokat a magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adtuk/adjuk át az eseményen.

Kezdeményezésünkkel jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes!

Mindemellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a hazai pálinkagyártók mellett egy közös eseményen szólítsuk meg a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak e nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetjük.

Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, amelyre Dr. Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét kérjük fel.

A Nemzeti Összetartozás Pálinkája mind eszméjében, mind megvalósulásában kifejezi és erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát.

A ceremóniának 2024-ben is az Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnya ad otthont, időpontja 2024. május 17. péntek, 13.00 óra. 

Az esemény során a pálinka az idei esztendőben a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, butéliáiba kerül majd. Minden évben különböző gyümölcsből készül a pálinka, idén a birs párlatok házasításából.

A hazai és határon túli lovagrendek is meghívást kapnak a rendezvényre: Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület, Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, Szabolcsi Pálinka Lovagrend, Felvidéki Pálinka, Jászsági Pálinka Lovagrend, Erdélyi Pálinka Lovagrend, Szent Miklós Lovagrend, Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület, Bükki Lovagrend, Szent István Pálinka Lovagrend – Sóly, Kárpátaljai Pálinka Lovagrend Egyesület, a Szent Korona Pálinka Lovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend pálinka tagozata. 

Ez elmúlt esztendőkben szintén meghívást intéztünk a határon túli magyar ajkú szervezetek, szövetségekhez is, hogy járuljanak hozzá a kezdeményezéshez: Magyar Közösség Pártja, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Vajdasági Magyar Szövetség, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség.