Szilva a konyhában

Almásy-kastély Látogatóközpont, Télikert

2019. április 13. szombat 13.30 óra

Folytatódik a tavalyi évben hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozatunk, ezúttal Szilva a konyhában címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban kerül megrendezésre 2019. április 13-án, amely során bemutatják a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. Kevesen vannak azok, akik a gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!

A 2019-es évben a szilva pálinka kerül a középpontba.

A szilvának ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Kezdjük az elején! Egy jó korty kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szilva számos ételt finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról, zöldségekről, gyümölcsökről. Több ételbe főzés közben önthetünk is egy kis szilvapálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is. Vagyis parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre.

Az igazi jó szilvapálinka elsődlegesen kiváló étvágygerjesztőnek, ahogy őseinktől tanultuk. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az étkezés után pedig, csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs is rá jobb szó.

Természetesen a szilvapálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szilva, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is érlelhetünk benne.

Minden látogató ajándékba megkapja az erre az eseményre készült receptfüzetet, amelyben Prohászka Béla és Balogh László ajánlásával készült ételek receptjei – fotóval illusztrálva – olvashatóak. Aki elkalauzolja a Vendégeket:

  • Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló – Gyulai Pálinka Manufaktúra
  • Prohászka Béla –olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke
  • Balogh László, cukrászmester – Kézműves Cukrászda – Cadeau Bonbon Manufaktúra

A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 3990 Ft. Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.