Pálinka ízutazás - Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában

Ősi magyar szőlőfajtákból készült hungarikum pálinkák és ételek találkozása

Folytatódik az elmúlt években hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozatunk, amely során bemutatjuk a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. Kevesen vannak azok, akik a gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!

A 2021-es évben a szőlő pálinka kerül a középpontba.

A szőlőnek ott a helye a konyhában, pálinkaként is. Kezdjük az elején! Egy jó korty kedvet csinál a főzéshez. Egy másik pohárka szőlő számos ételt finomabbá tesz. A páclében csodákra képes, legyen szó húsról, zöldségekről, gyümölcsökről. Több ételbe főzés közben önthetünk is egy kis szőlő pálinkát, de vigyázzunk arra, hogy maradjon a végére is. Vagyis parfümként rápermetezhetjük desszertjeinkre.

Az igazi jó szőlő pálinka elsődlegesen kiváló étvágygerjesztőnek, ahogy őseinktől tanultuk. Étkezés közben az ízek elválasztójaként is kortyolhatjuk. Az étkezés után pedig, csapatóként”, ahogy a köznyelv használja, és nincs is rá jobb szó.

Természetesen a szőlő pálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány szőlő, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. És ami még különleges, házi sajtokat is érlelhetünk benne.

Aki elkalauzolja a Vendégeket Prohászka Béla mellett:

  • Bíró Lajos, séf és több étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökségi tagja
  • Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló sommelier, kóstolóház vezető – Gyulai Pálinka Manufaktúra
  • Nagy Attila, okleveles élelmiszermérnök, főzőmester, pálinkabíráló – Brill Pálinkaház
  • Balogh László, cukrászmester – Kézműves Cukrászda – Cadeau Bonbon Manufaktúra

 

 

A program külön belépődíj köteles, amelynek ára 7.990 Ft.

Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.

A Pálinka Ízutazás fővédnöke Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki személyesen köszönti az esemény részvevőit.